Agility of ook wel behendigheid genoemd, is een geweldige leuke sport voor zowel baas als hond. De bedoeling is om samen met je hond zo snel mogelijk en liefst zonder fouten een parcours met verschillende hindernissen afleggen. Het idee is gebaseerd op de springparcoursen in de paardensport. Door middel van commando’s en lichaamstaal stuur je de hond over hordes, door de tunnel, over de wip, zigzaggend door de slalom en vele andere toestellen terwijl je zelf actief mee rent. Belangrijk is dat alle onderdelen foutloos worden genomen want een latje eraf of een raakvlak niet goed genomen is een strafpunt. Niet alleen het foutloos nemen van de hindernissen is bepalend maar ook de snelheid waarmee de hond het parcours aflegt. De snelheid waarmee een hond de hindernissen kan nemen is sterk afhankelijk van de drive en bouw, sommige rassen zijn ranker en wendbaarder dan anderen. Daarnaast is hier ook grote winst te behalen als de handler bepaalde looptechnieken toepast met wissels in allerlei variaties, afgestemd op de individuele hond, om op die manier wat tijdwinst te pakken. Dus het vergt niet alleen wat behendigheid van de hond maar ook van de handler.

Door de tunnel Over de kattenloop


Agility kan zowel puur recreatief als op wedstrijdniveau beoefend worden. Voor beide is het erg belangrijk om met het trainen en bij een wedstrijd een goede warming-up en cooling down te doen om blessures te voorkomen. Wanneer je wedstrijden gaat lopen wordt er onderscheid gemaakt in niveau. Je start in de A klasse en wanneer je drie keer een foutloos rondje loopt (Uitmuntend, ofwel een U’tje) promoveer je naar de B1. Zo heb je ook nog een B2 en een C klasse, waar de absolute top in loopt. Als beginnende wedstrijdloper kun je alvorens in de A te starten, meedoen aan debutanten wedstrijden om wedstrijdervaring op te doen voor jezelf of je beginnende hond. Hiermee kun je geen punten behalen voor het landelijk klassement. Bij de indeling van de klassen wordt er naast het niveau ook onderscheid gemaakt in de grootte van de honden. Cynophilia heeft deze opgesplitst in drie groepen te weten; Small, Medium en Large. De hoogtes van de te nemen hordes zijn namelijk aangepast aan de grootte van de hond. Zwitserse Witte Herders vallen altijd onder de Large honden. Oudere honden vanaf 7 jaar kunnen meedoen aan de veteranenklasse, waar de hordes lager zijn en enkele toestellen weggelaten zijn om de hond wat te ontlasten. Het is niet verplicht om in de veteranenklasse te gaan lopen, echter wanneer je hiervoor kiest is dit definitief en mag je niet meer in een andere klasse meedoen.

LET OP om aan wedstrijden deel te nemen moet je in het bezit zijn van een startlicentie. Voor meer informatie kun je een bericht sturen naar de Activiteiten & Sportcommissie activiteiten@rzwh.nl

Zigzaggend door de palen Over de hoogtesprong


Agility is een enorm leuke en actieve sport om samen met je Zwitserse Witte Herder te doen. Het versterkt de band met je hond en is ook nog eens een goed voor de conditie van jou en je witje! Realiseer je echter wel dat het zo eenvoudig lijkt maar dat aan een soepel verlopend parcours vele trainingsuurtjes vooraf zijn gegaan.