IPO. is een pittige tak van sport dat bestaat uit drie onderdelen te weten, A (speuren), B (appèl), C (pakwerk) en is er in drie zwaartegradaties (IPO I, II en III). Voor het onderdeel speuren wordt er een menselijk spoor uitgezet waar de hond een voorwerp moet vinden (stukje hout of leer) en naar gelang de gradatie waarin je loopt wordt dit spoor langer en moeilijker gemaakt door middel van verschillende hoeken. Wanneer de hond het voorwerp heeft gevonden moet de hond dit aanwijzen door te gaan zitten of liggen en wachten op zijn baas. De oefeningen voor het appèl zijn feitelijk gezien niet anders dan onderdeel A van de VZH, echter wordt er hier nog strakker op getraind en moet de hond apporteren over een haag, een schutting en over vlakke grond. Het is namelijk van zeer groot belang dat de hond strak onder appèl staat voor onderdeel C het pakwerk. Dit onderdeel bestaat uit verschillende oefeningen. Zo heb je bijvoorbeeld het revieren, oftewel het opsporen van de pakwerker (boef). De hond moet achter verschillende verstekken (soort schuttingen) de pakwerker zoeken, deze aanblaffen en wachten op een commando van zijn baas. Een andere oefening is het transport. De hond loopt samen met zijn baas naast of achter de pakwerker en bewaakt deze. Wanneer de pakwerker vlucht, mag de hond op de mouw bijten. Wanneer de hond in de mouw bijt krijgt hij enkele stokslagen met een zachte stok op niet gevoelige delen als de schoft en de schouder. Het is de bedoeling dat de hond dan niet loslaat. Hij mag enkel loslaten op commando van zijn baas. De hond wordt uitsluitend geleerd om op de bijtmouw te bijten en ervaart dit als een actief spel waarin hij de buit (de mouw) kan winnen als hij het gewenste gedrag laat zien.

   
 Triggeren met een lap  Bijten in de mouw


IPO wordt vaak twee keer in de week getraind en is een zware en arbeidsintensieve sport. Je kunt hier zowel examen in doen als wedstrijden lopen in de verschillende zwaartegradaties. Je moet in het bezit zijn van een rashondenlogboek of in het geval van een stamboomloze hond een werkboekje welke je kunt aanvragen bij de Raad van Beheer. De minimum leeftijd om te mogen beginnen met IPO I is twintig maanden.

Gezien de hond een flinke dosis geestelijke belastbaarheid en moed nodig heeft om een geschikte kandidaat te zijn voor IPO zijn niet alle Zwitserse Witte Herders geschikt voor deze sport. Wanneer je dit wilt gaan doen met je witje laat je dan vooraf goed informeren en ga eens kijken bij verenigingen die IPO trainen. Zorg ook altijd voor goede begeleiding en blijf kijken naar je eigen hond of hij het aankan.