De uithoudingsvermogen proef is bedoeld voor de echte werkhond. Door deze proef kan de hond aantonen dat hij zo wel lichamelijk als geestelijk voldoet aan de eigenschappen van een werkhond. Deze proef kan door zo wel rashonden al rasloze honden gedaan worden. De enige vereiste is dat de hond in een goede conditie moet verkeren en een minimale leeftijd van 16 maanden heeft behaald. Er worden dan ook geen wedstrijden gehouden het is alleen een officieel werkcertificaat.

Voor dat je deze proef kunt afleggen is het verstandig om je hond hier goed op voor te bereiden bij de meeste hondenclubs die deze proef af nemen is er een speciaal trainingsschema aanwezig. Het is dan ook zeker aan te raden om je hond volgens zo’n speciaal schema te trainen. Zo wordt de hond stapje voor stapje voorbereid op deze proef. 

De uithoudingsvermogen proef bestaat uit het fietsen van een parcours en een gehoorzaamheidsoefening. Het examen kan alleen maar afgelegd worden bij een temperatuur onder de 21 graden. 
Het examen ziet er als volgt uit: 

De hond legt samen met de baas een fietsparcours af van 20 kilometer met een snelheid tussen die 12 en 15 kilometer per uur. Tijdens het fietsparcours wordt er tussen door twee keer gepauzeerd. De eerste keer is na 7 kilometer en de tweede keer na 15 kilometer. Tijdens de pauzes worden de honden door een keurmeester gecontroleerd en wordt bekeken hoe het gesteld is met de conditie van de hond. Ook worden de voetzooltjes gecontroleerd. Hier krijgen de honden vaak last van als ze langdurig op het asfalt moeten lopen. In de pauzes die ongeveer 15 a 20 minuten duren mogen de honden wat drinken maar niet al te veel.

Meelopen naast de fiets Of naast de step


Als het fietsparcours er dan op zit word er een kleine pauze ingelast en na deze pauze wordt de gehoorzaamheidsoefening uitgevoerd. Deze bestaat onder andere uit een stuk volgen, hier is het gewenst dat de hond met aandacht volgt.

Recent heeft er ook een officieel UV examen plaatsgevonden waarbij de honden 20 km naast de step mee hebben gelopen.

Om deel te kunnen nemen aan een UV examen moet een rashond in het bezit zijn van een rashondenlogboek en een stamboomloze hond moet in het bezit zijn van een werkboekje welke je kunt aanvragen bij de Raad van Beheer.